Kylmäkäsittely

print

Joidenkin luonnonkasvilajien siemenet ovat kypsymisen jölkeen itämislevossa eivätkaä ne idä ilman kylmäkäsittelyä. Helpoin, varmin ja luonnollisin tapa hoitaa kylmäkäsittely on kylvää siemenet syksyllä elo-syyskuussa ulos, joko suoraan kasvupaikalle tai laatikkoon, joka jätetään ulos talveksi. Laatikko peitetään esim. harsolla tai paperilla ( ei tiiviillä muovilla ! ) ja annetaan peittyä lumeen. Kylvöksen pitäisi pysyä lumen alla koko pakkaskauden. Jos lunta on vähän, sitä lapioidaan lisää laatikon päälle. On myös huolehdittava, etteivät räystäiden sulamisvedet juokse laatikkoon ja huuhdo siemeniä mennessään.

Kevään tullen vaihtelevat lämpötilat ovat vain eduksi itämiselle. Kylvöstä ei tarvitse siirtää sisälle. Taimet ilmestyvät vähitellen seuraavan kesän aikana. Itävät taimet eivät saa päästä kuivumaan. Keväällä ostetut siemenet, jotka halutaan saada itämään jo saman kesän aikana, on kylmäkäsiteltävä keinotekoisesti. Otetaan n. 1 dl. hienoa hiekkaa tai hiekka-turve seosta, joka kostutetaan. Siemenet sekoitetaan siihen. Seos voi olle joko pienessä muovipussissa tai -rasiassa, jota ei suljeta tiiviisti ( ilmanvaihto ! ). Seos pidetään ensin n. 1 viikko huoneenlämmössä, siirretään sitten kylmään tilaan, jossa lämpötila 0 – + 5 astetta, esim. jääkaappiin. Siemenet eivät saa päästä kuivumaan eikä homehtumaan. Muutama pakkasaste silloin tällöin ei ole haitaksi. Säilytetään kylmässä 6 – 8 viikkoa. Sen jälkeen seos kylvetään hiekkoineen päivineen.

Kylmäkäsittelyn jälkeen siemenet alkavat itää, joten niitä ei voida enää säilyttää vaan kylvöpaikan on oltava valmiina. Käsittelyä ei siis kannata aloittaa liian aikaisin talvella.Talvella ostetut siemenet siemenet voi myös kylvää laatikkoon, joka sitten säilytetään lopputalven ajan ulkona lumeen haudattuna. Ennen ulos vientiä kylvös pidetään kosteana huoneenlämmössä 1 viikon ajan. Kylmäkäsittelyllä pyritään matkimaan oloja, joihin siemen kypsyttyään luonnossa joutuu:ensin on syksyn kostea, lämmin kausi, sitten olotila maan pinnalla karikkeiden ja lumen alla lähes 0-asteessa, koko ajan kosteassa. Keväällä itäminen alkaa sitä mukaa, kun aurinko alkaa lämmittää.

Luonnossa siemen on yleensä karikkeiden ja kuihtuneiden kasvien peitossa, jotka pidättävät kosteutta maan pinnassa. Tämän voi korvata vaikkapa harsolla.