Niityn kylvöohjeita

print

Paras kylvöaika on yleensä syksy, mieluiten samana syksynä, kun siemenet on kerätty. Talve aikana siemenet saavat tarvitsemansa kylmäkäsittelyn. Myös ne lajit, jotka eivät vaadi kylmäkäsittelyä säilyvät hyvin maassa talven yli ja alkavat itää heti kevään tultua. Useimmat luonnonkasvien siemenet itävät epätasaisesti, pitkän ajan kuluessa. Itäminen saattaa kestää jopa useampia vuosia. Juuri tämä on osa luonno monimuotoisuutta. Kärsivällisyyttä siis tarvitaan!

Kylvettäessä pieniä siemeniä ( mm. kellokukat ) siemeniä ei tarvitse peittää. Ne vain ripotellaan maan pinnalle ja maa tiivistetään sekä tarvittaessa kastellaan. Isommat siemenet peitetään muutaman millin multa- tai hiekka kerroksella.Paras tulos saadaan, kun siemenet kylvetään muusta kasvillisuu desta puhtaaseen maahan. Vähintään maan pinta on rikottava, ja huolehdittava, että siemenet todella pääsevät kosketuksiin mullan kanssa. Heinikon ja karikkeiden päälle jääneet siemenet eivät voi lähteä kasvamaan!

Vaikka monet siemenet itävät nopeasti kevätkosteuden turvin, ne saattavat silti menehtyä sitä seuraavan alkukesän kuivuuteen. Tilannetta on siis seurattava ja tarvittaessa kasteltava. Myöhempinä vuosina täysikasvuiset yksilöt kyllä pärjäävät jo luonnon kastelulla. Väärät lajit kylvettynä väärään paikkaan eivät anna toivottua lopputulosta. Tuoreen paikan rehevät lajit eivät menesty kuivalla kedolla sen paremmin kuin kuivan, aurinkoisen paikan lajit eivät viihdy kosteassa tai varjoisessa paikassa. Jokaiselle paikalle kyllä löytyy sille sopivat lajit, sen takia ei tarvitse jättää kylvämättä. Toisaalta, monet luonnonkasvit ovar hyvin mukautuvaisia. On lajeja, jotka menestyvät hyvinkin erilaisissa kasvuympäristöissä.