Niityn perustaminen

print

Niityn perustamisessa helpoimmalla pääsee se, jolla on valmiiksi vähäravinteinen, kuivahko ja aurinkoinen paikka. Usein tällaista paikkaa ei kuitenkaan ole mahdollista valita, vaan niitty tai keto halutaan määrätylle paikalle pihapiiriin. Silloin asiaa voi auttaa muuttamalla maaperää niittykasveja suosiviksi.Kaikkein voimakkain ja nopein toimenpide on vaihtaa koko kasvualusta. Ravinteikas ja rikkakasvien siemeniä sisältävä pintamaa kuoritaan ja kuljetetaan pois. Tilalle tuodaan puhdasta, laihaa hiekkamaata ainakin 10 cm:n paksuinen kerros. Tämän pinnalle kylvetään siemenet. Kastelusta ja rikkakasvien kitkemisestä huolehditaan tarpeen mukaan.

Maata voidaan myös köyhdyttää vähitellen. Isot rehevät rikkakasvit kuten nokkoset, ohdakkeet, horsmat ja juuririkkakasvit kuten voikukka ja juolavehnä on poistettava. Aluksi niitetään ja raivataan maanpäällinen kasvusto. Kesannoimalla ja muokkaamalla saadaan maasta pois juuria. Yhden kasvukauden kesannointi hävittää myös paljon yksivuotisia siemenrikkakasveja. Hyvin vaikeiden kohtien osalta voisi harkita myös torjunta-aineiden käyttöä. Kun maa on puhdas kasvillisuudesta, sitä voi vielä köyhdyttää sekoittamalla pintamaahan puhdasta hiekkaa.

Kesän ajan kesannoitu maa voidaan kylvää syksyllä. Syksy on paras luonnonkasvien kylvöaika.Jos omistaa alueen, joka jo näyttää niityltä ja siihen halutaan vain lisää lajeja, uudet siemenet kylvetään laikkuihin ( halk. 50 cm ) , jotka puhdistetaan heinistä ja juurista. Tällöin vasta itäneet pikkutaimet eivät joudu heti kilpailemaan elintilasta.Lähes kaikkialla maassa on valmiina siemenpankki, joka lähtee kasvaman, kunhan olosuhteet sille luodaan suotuisiksi. Sen avulla niityksi voidaan vuosien kuluessa muuttaa myös monet umpeenkasvaneet alueet, joita köyhdytetään niittämällä ne useamman kerran kesässä. Niittojäte kuljetetaan pois.

Kun valoisuus lisääntyy ja maan pintaa vielä hieman rikotaan, alueelle alkaa ilmestyä niittykukkia itsestään. Lajivalikoimaa voidaan sitten lisätä kylvämällä haluttuja lajeja.Tämä kaikki vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä, mutta näin ovat lähes kaikki niityt joskus syntyneet, niittämisen on vain korvannut useimmiten laiduntava karja. Pienialainen niitty pihalle on mahdollista istuttaa taimista. Tällainen niitty todennäköisesti kukkii jo istutusta seuraavana kesänä loistavasti.